Achter elke praalwagen die het parcours van Corso Vollenhove siert, schuilt een wereld aan creatieve ideeën die het net niet gehaald hebben. Ontwerpen waar uren, dagen en soms maanden werk in zit. Schetsen, maquettes en ingekleurde tekeningen die klaarstonden om gebouwd te worden, maar die uiteindelijk op de plank bleven liggen. In dit artikel geven we twee van zulke ontwerpen alsnog het podium dat ze verdienen. We spreken met ontwerpers Roald Rook en Jordy Winter over de ontwerpen die nooit het daglicht zagen, maar wél het vertellen waard zijn.
Roald Rook: van Monsterwaves tot Unicorns
Roald Rook is een bekende naam binnen Corso Vollenhove. Tussen 2012 en 2019 ontwierp hij meerdere wagens voor wagenbouwgroep ‘t Jakan, met als hoogtepunt de Ereprijs voor Waterloo. Zijn laatste gerealiseerde ontwerp was Treintje van Fulnaho. Roald heeft dus een indrukwekkend palmares opgebouwd, en ook dit jaar is hij weer betrokken bij het ontwerp van De Vereniging (8848 meter).
Toch blijven niet alle ideeën overeind. Twee ontwerpen van Roald, Monsterwave en Unicorn United, zijn nooit gebouwd. Over Monsterwave vertelt hij: “Ik wilde altijd al iets doen met een golfsurfer. Leek me gewoon tof. Toen ik een filmpje zag over torenhoge golven, de zogenaamde monsterwaves, viel alles op z’n plek. De dubbeling in deze naam bracht mij op het concept en de daadwerkelijke tekening.”
Tijdens het Corso College Ontwerpen van de V.V.V.V. gaf Roald een college aan jonge ontwerpers. Zijn boodschap? “Denk out of the box en probeer weg te blijven van de geijkte paden.” Wat voor hem een goed ontwerp maakt? “Dat het totale beeld krachtig overkomt en in één keer pakt. Dat je er kippenvel van krijgt.”
Jordy Winter en Marcel Santbergen: een vuurgod die niet kwam
Ook Jordy Winter en Marcel Santbergen, ontwerpers met een flinke reeks gebouwde wagens voor onder andere Geniaal en De Vereniging, kennen het gevoel van een ontwerp dat het net niet werd. In 2020 ontwierpen zij een wagen rond een imposant Inca-beeld: een god van vuur, vulkanen en zon.
“Het originele idee was om een groot gouden beeld neer te zetten,” vertelt Jordy. “Dat is later geevolueerd naar een vurige god. De maquette stond al, en Marcel nam daar het voortouw in. Maar na corona bleek het plan niet meer haalbaar. Mensen moesten weer enthousiast gemaakt worden, en deze wagen was simpelweg te groot voor dat moment.”
De tekening werd na corona opnieuw ingekleurd om het enthousiasme terug te brengen. “We wilden weg van het gouden beeld en vol inzetten op vulkaan-sfeer,” zegt Jordy. Toch werd er in 2022 gekozen voor een ander ontwerp.
Voor Jordy is de maquette essentieel: “Als de maquette staat, kan iedereen exact zien wat je bedoelt. Het haalt veel onzekerheid weg over grootte en haalbaarheid.”
Jordy gaf, net als Roald, dit jaar een college tijdens het Corso College Ontwerpen van de V.V.V.V. En ook hij is dit jaar opnieuw betrokken bij het ontwerp van De Vereniging.
Benieuwd naar de ontwerpen die dit jaar wél gebouwd worden? Kom dan op 9 mei naar de Ontwerp Expo in De Burght.

